Un 6% dels espanyols no es raspalla mai les dents

Entre els majors de 65 anys, el 20% no se les renta mai. Un de cada tres solament es raspalla les dents una vegada al dia. Comprem una mitjana de 0,9 raspalls a l’any, ni un a l’any.

Dades de la ‘Enquesta De Salut Oral A Espanya 2010’.
Segons informa Carmen Urreas · https://twitter.com/carmenurreas , si hi ha alguna cosa surrealista al món és parlar sobre raspalls de dents i dentifricis. Molts dels indicadors de salut dels espanyols han millorat en els últims anys gràcies a l’actual sistema de salut pública. Hi ha dos indicadors que no obstant això es resisteixen. Un és la dieta; l’obesitat segueix creixent perquè mengem pitjor i fem una vida més sedentària. L’altre és la salut bucodental. Passen els anys i la nostra higiene dental no millora. Així ho assenyala la ‘Enquesta De Salut Oral A Espanya 2010’.
Des de 2005 no s’aprecia millorança substancial en la higiene dental Segons aquest sondeig, que ha presentat el Consell General de Col·legis de Dentistes, un de cada tres adolescents i adults espanyols (30%) reconeix que només es raspalla les dents una vegada al dia i prop d’un 6% admet que no els hi raspalla mai o gairebé mai. La situació més greu es dóna entre els majors de 65 anys, ja que el 20% admet que no se les renta mai.
Segons l’enquesta, des de 2005 no s’ha apreciat una millorança substancial en la higiene dental dels espanyols. De fet, a Espanya no augmenten ni les vendes de dentifrici ni les de raspalls. Som un dels països amb les vendes més baixes d’Europa. L’última xifra parla que comprem una mitjana de 0,9 raspalls a l’any; ni un a l’any.
El nombre de tractaments per combatre la càries a Espanya és inferior al de la Unió Europea, amb un 53% de càries tractades enfront del 85% d’Europa. Aquesta situació empitjora en les classes socials més baixes, on les càries sense tractar en adults són “el doble que en les classes més altes”.
Amb aquesta situació no és d’estranyar que la meitat dels adolescents espanyols tingui càries i que, a partir dels 35 anys, aquest problema es converteixi en “una malaltia generalitzada”, que afecta al 92% dels adults entre 35 i 44 anys i al 94% dels majors de 65. No obstant això, en els últims anys hi ha hagut una millora de la salut bucodental dels adolescents espanyols, entre els qui s’ha reduït la prevalença de càries “entre un 25 i un 40%” i a la meitat el nombre de dents amb càries que presenta aquest grup d’edat.
També ha descendit l’índex de càries entre els adults de 35 a 44 anys, passant dels 11 dents amb càries de mitjana en 1993 a les set de 2010, coincidint també amb un augment del 141% en els tractaments. Per la seva banda, els majors de 65 anys han passat dels 21 dents amb càries de mitjana de 1993 als 14 de 2010, malgrat que ara no van més al dentista.
La ‘Enquesta de Salut Oral a Espanya 2010’ s’ha basat en 2.900 enquestes realitzades per tot el país sobre població major de 12 anys.

Feu un comentari