La reguratitat intestinal

La reguratitat intestinalLa reguratitat intestinal

El colon és el nostre òrgan de major mida i alhora el major productor de toxines de l’organisme. Per això hem de saber tenir-ne cura i mai no oblidar-nos del seu protagonisme.

A més a més, treballa sempre sota la influència dels centres superiors de la persona. Per tant, el seu funcionament serà també conseqüència de les nostres emocions.

Els bacteris amics que habiten, anomenats probiòtics, s’alimenten de diverses substàncies prebiòtiques com la inulina i d’altres oligofructo-sacàrids (FOS). Tot el conjunt de bacteris forma una barrera protectora anomenada flora intestinal, la qual s’encarrega de múltiples funcions, cada una d’elles essencials per mantenir-nos sans i vius.

Funcions més importants de la nostra flora:

  • Ens protegeix de les infeccions prevenint possibles malalties mitjançant la defensa immunològica contra bacteris, fongs, llevats, virus i tumors.
  • És el lloc on s’absorbeixen els nutrients resultants de tot el procés digestiu (proteïnes, greixos, hidrats de carboni com la glucosa o els midons dels cereals, minerals fonamentals com el calci o el ferro, vitamines B12 i K, etc.).
  • Interacciona amb el nostre sistema nerviós autònom per activar el peristaltisme d’una manera correcte. Sinó apareixerà restrenyiment o bé diarrea.
  • Es relaciona amb la resta de mucoses del nostre organisme, com són els bronquis, la faringe i les cavitats nasals. D’aquí la seva relació amb patologies com l’asma, la bronquitis o la rinitis.
  • Produeix immunoglobulines i anticossos reguladors de la tolerància alimentària, d’al·lèrgies o malalties autoimmunes.
  • Genera energia en forma de àcids grassos de cadena curta.
  • Activa hormones, com ara la serotonina que ens manté el bon humor.
  • Es porta d’entrada del glutatió hepàtic, un potent antioxidant natural.

Quins factors alteren el nostre equilibri intestinal:

    • L’excés de gluten en la dieta.
    • Predomini dels aliments animals en detriment dels vegetals.
    • Tòxics com els metalls pesants, pesticides, colorants i conservants.
    • Additius alimentaris com els sulfits, nitrits, nitrats o el glutamat mono-sòdic.
    • L’alcohol i el tabac.
    • Els fàrmacs, sobretot els antiinflamatoris i antibiòtics.
    • Les infeccions intestinals.
    • Estrès, nerviosisme, emocions negatives…
    • No realitzar una correcte digestió, començant per mastegar ben cada mos.
    • Abús de laxants irritants que provoquen un arrossegament de les parets intestinals on viuen els nostres bacteris.

Com podem mantenir sa el nostre intestí:

    • Primer que tot, hem de tenir una bona dieta on predominin les verdures i fruites, llegums amb cereals integrals, proteïnes vegetals com els derivats de la soia i una correcte hidratació diària que arribi els 2 litres/dia.
    • Fer cicles de probiòtics d’un mes 2 vegades a l’any, així repoblarem la nostra flora i la mantindrem en plena forma.
    • Practicar algun exercici aeròbic 3 cops per setmana, per exemple caminar ràpid durant un parell d’hores, millor si és a les afores del centre urbà.
    • Reservar un temps prudencial per anar al lavabo cada matí sense gaires presses.
    • Mantenir una correcte gestió de les nostres emocions, per això disposem d’ajuts com les infusions o extractes de passionera, melissa, arç blanc, valeriana, rosella, lavanda…
    • No esperar a tenir restrenyiment per prendre mesures, prevenir abans amb un bon prebiòtic com la inulina, fibra soluble, preparats concentrats de certes verdures, FOS i plantes com la carxofa.
    • Si ja cal un laxant puntual, donar preferència els menys agressius com el lli daurat, la saragatona, alguns tipus d’àloe, concentrats de pruna o figa… i deixar per darrer lloc d’altres com el Sen, la Fràngula o el Ruibarbre. Sempre durant un període curt de temps, pel seu contingut elevat de antraquinones destructores de la flora.
    • Un bon hàbit és la ingesta regular de beta-glucans, ja que serveixen d’aliment per la flora i a més disminueixen el colesterol. La civada en flocs o en segó i els fongs com el Shitake o el Maitake, són grans magatzems d’aquest principi actiu.
    • Productes basats en lactoferrina o calostres ajuden a potenciar la salut immune de l’intestí.
    • Davant d’una manca en la funció barrera intestinal ens ajudarà l’aminoàcid L-glutamina i si hi ha inflamació els bioflavonoide com la quercetina.

Per tot plegat podem deduir que:

L’estat de la nostra salut depèn en gran part de la bona salut intestinal.

Siguem-ne conscients i fem-nos responsables del nostre intestí, ja que és ben fàcil.

Si el cuidem una mica, guanyem molta vida.

 

Belén García López

Diplomada en Fisioteràpia amb Postgrau en Neurologia

Graduada en Naturopatia

Homeòpata

Nutricionista Experta en Macrobiòtica

Feu un comentari