El card marià ajuda a eliminar les toxines dels excessos nadalencs

La silimarina, un conjunt de components del card marià, en concret de les seves llavors, ha demostrat en recents estudis que ajuda a eliminar les toxines acumulades en el fetge, com les originades pels excessos nadalencs de menjar i alcohol, segons el Centre de Recerca sobre Fitoteràpia (INFITO).
El card marià “és una de les plantes sobre les quals existeixen més estudis científics sobre la seva eficàcia hepatoprotectora”, explica Teresa Ortega, professora de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid i vicepresidenta de INFITO. Aquesta planta s’utilitza des d’antic per protegir el fetge de toxines ambientals i químiques, efecte hepatoprotector que s’atribueix a diferents components polifenólics inclosos en la silimarina, sobretot a la silibinina. En una revisió d’estudis publicada aquest mes en la revista Endocrine s’assenyala que “els resultats de diferents treballs de recerca realitzats en animals i en humans, demostren que tant silimarina com silibinina tenen activitat antioxidant, antiinflamatoria, antifibrótica i hepatoprotectora, sent eficaç per prevenir el dany hepàtic provocat tant per l’alcohol com per altres substàncies”.
La silimarina actua en el fetge augmentant les defenses antioxidants i exercint un efecte antiinflamatori. Per això li protegeix del dany produït per diferents substàncies, principalment d’aquelles que promouen la generació de radicals lliures, comenta la professora Ortega. “S’ha observat que no solament prevé la hepatotoxicitat produïda per l’alcohol, substàncies tòxiques com les contingudes en diferents bolets, contaminants ambientals i medicaments, sinó que també contra-resta els efectes negatius de l’acumulació hepàtica d’àcids grassos (fetge gras)”, destaca.
 
En el cas dels excessos nadalencs el card marià està especialment indicat, ja que “activa la producció i activitat de la bilis i millora la funció del fetge i la vesícula biliar, per la qual cosa ingerit de manera preventiva, en forma de preparat farmacèutic, ajuda a evitar l’aparició de trastorns digestius i les conseqüències d’un excessiu consum d’alcohol”, assenyala el doctor Ignacio Batxiller, president de la Societat Asturiana de Fitoteràpia.
Es tracta d’un medicament natural molt bé tolerat i segur pel que es pot prendre durant períodes de temps perllongats, apunta Teresa Ortega. En l’actualitat s’està investigant la seva utilitat en altres malalties en les quals també estan implicades les reaccions d’oxidació com a alteracions de la pell, aterosclerosi i càncer. Un estudi clínic publicat el passat mes de desembre en la revista American Journal of Kidney Diseases assegura que la silimarina és útil en nefropatía diabètica pel que podria emprar-se com a coadjuvant dels medicaments utilitzats contra aquesta malaltia.

Feu un comentari