Cada any moren entorn de 220.000 persones a causa dels pesticides

Són dades de l’Organització Mundial de la Salut, que obliguen a reflexionar sobre els riscos d’aquests químics que són consumits diàriament distretament per milions de persones.
Per apropar aquesta informació a la població i donar a conèixer les alternatives que existeixen, s’ha engegat la campanya “Setmana sense pesticides”, una iniciativa francesa a la qual s’han adherit 19 països. Aquest any ho fa també Espanya a través de la Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) i l’Organització per a la Defensa de la Salut (www.health-defense.org).
Nadia Bennich, de l’Organització per a la Defensa de la Salut i responsable de la campanya a Espanya, explica que tota la població espanyola està exposada directa o indirectament a pesticides i altres químics a través del menjar, l’aigua que bevem, l’aire que respirem o els productes de neteja i productes per al jardí. 
Aquests tòxics es troben fonamentalment en les fruites i verdures. Encara que es compta amb que es degraden a partir d’un temps i es dóna per fet que la quantitat que arriba al consumidor pràcticament ha desaparegut, Federico Velázquez de Castro, president de la Societat Espanyola de Química i Medi ambient, porta a col·lació un estudi de la Universitat de València que va constatar l’existència de pesticides en el 75% de les taronges, 60% de les fruites i el 35% de l’arròs que arriben al consumidor.
Ningú té dubtes de la toxicitat d’aquests components, tal com ho proven els més de 200.000 defuncions anuals al món que té estimats l’OMS. Federico Velázquez de Castro explica que aquestes morts es donen fonamentalment en països en vies de desenvolupament, on no es tenen precaucions en tractar amb aquests pesticides i la població està exposada durant molt temps a grans quantitats de químics.
Nadia Bennich recorda que a Europa, “encara que s’han anat prohibint progressivament els pesticides que són més perillosos per a la salut i a més s’han regulat els nivells màxims de residus de pesticides tolerats en els productes de consum, encara estem exposats a una gran quantitat de substàncies que, fins i tot, en petites quantitats, podrien afectar a la nostra salut”, explica Nadia Bennich.
Cal tenir en compte que si els pesticides són perjudicials per a qualsevol persona, són especialment nocius per a les dones embarassades i els nens, que tenen el sistema immunitari en desenvolupament. En el cas concret de les embarassades s’ha vist que els pesticides queden acumulats en la placenta i poden passar als fetus.
Federico Velázquez de Castro lamenta que els espanyols no tenim en compte els riscos a mitjà i llarg termini. “Intentem buscar solucions o alternatives davant una amenaça immediata, però no davant les quals es plantegen en un horitzó més llunyà”, sosté. Precisament per conscienciar sobre tota aquesta problemàtica, es planteja la iniciativa “Setmana sense pesticides”, que es va iniciar a França fa set anys i en la qual en l’actualitat participen 19 països, entre ells Espanya. Es fan ressò de la campanya França, Bèlgica, Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Benín, Burkina Faso, Camerun, Mali, Uganda, Senegal, Togo, el Marroc i Congo.
“A França, el país promotor de la iniciativa, es donen xerrades informatives, s’obren les granges al públic, es fan concentracions públiques i marxes de protesta etc. A Espanya està prevista una campanya informativa a càrrec de la Fundació Viu Sa i l’Organització per a la Defensa de la Salut, i a més està previst un Congrés de Salut Ambiental en el mes de maig on es debatran en profunditat aquestes qüestions”, explica Nadia Bennich.

Feu un comentari