Beneficis dels naps per a la salut

Els beneficis dels naps són àmpliament coneguts però en aquest article vull recordar-los.

Índex de continguts

Què és el nap?

El nap és una planta herbàcia que es ve conreant des del món clàssic encara que pot situar-se el seu origen més a l’est de la conca Mediterrània, a Orient Pròxim.

Durant l’Edat Mitjana era un aliment molt important en la dieta dels països europeus, fins a l’arribada de la patata al segle XVIII, que a poc a poc va ser desbancant al nap. A partir de la Revolució Francesa, es van conrear més patates i menys naps a Europa fins a arribar a convertir-se en un aliment oblidat.

En l’actualitat és una de les verdures més utilitzades en la cuina.

On es conrea el nap?

Beneficis dels napsPer al seu cultiu es necessiten climes més aviat freds o temperats, encara que és preferible en zones temperades on s’aprofita la qualitat de les seves arrels. La carn i l’escorça són de color blanc perla, encara que quan l’arrel apunta fora de la terra,adquireix una coloració vermellosa per l’acció de la llum solar.

L’arrel és de forma arrodonida, encara que després de la part gruixuda, es torna en la part més profunda allargada i fina.

Quines són les varietats del nap?

El sabor del nap, és generalment picant i fort, molt similar al del rave. Es pot consumir en cru, afegint-los a l’amanida, o ben cuits, la qual cosa farà que el seu sabor sigui més suau.

Hi ha moltes varietats de naps, entre les més destacades podem nomenar els següents:

  • El Nabet de Teltow, que és molt apreciada, de petita grandària i color blanc cremos.
  • El Nap de Maig, de color blanc i forma esfèrica es troba disponible al mercat durant els mesos de maig i juny.
  • El Nap de Tardor, de pell vermella o verd, amb carn blanca, és de major grandària que el nap de maig i el seu sabor més fort, es planta a l’estiu i es recol·lecta a la tardor.
  • El Nap Stanis és de color porpra, fulles mitjanes i bona textura,
  • El Nap Virtuts-Martell, de color blanc, forma allargada i carn blanca molt tendra i dolça.
  • El Nap Bola de Neu, de forma arrodonida i grandària petita, pell llisa de color molt blanc, tendra i amb delicat sabor.
  • I finalment el Nap Japonès o Kabu, de sabor més intens que altres naps, només es pot trobar en tendes especialitzades.

Principals beneficis dels naps

En la seva composició el nap posseeix gran quantitat de substàncies importants per incloure en la dieta com a vitamines i sals minerals.

Les seves principals vitamines són les del grup B.

Beneficis dels napsPresenta una abundant quantitat de vitamina B1, B2 i B6 i un alt percentatge de vitamina C, A i I.

Destaquen en la seva composició en sals minerals el potassi, el calci i el iode, de gran importància per a la salut i encara que en menor quantitat inclou ferro, sodi, magnesi i fòsfor.

Posseeix també gran quantitat de fibres, principalment de tipus insoluble, que millora el trànsit intestinal, evitant el restrenyiment.

Pot prevenir el càncer de còlon així com malalties cardiovasculars.

El nap és ric en fosfats, per tant resulta bé para tots els neurasténics.

El seu bulb conté excel·lents propietats expectorants, per la qual cosa resulta apropiat per tractar malalties com la bronquitis, la grip, els refredats i en casos de tos excessiva.

La seva arrel pot ser útil també per tractar casos d’ansietat o manifestacions nervioses, doncs té petites propietats sedants.

És un bon antinflamatori, té propietats emolients i a més propietats hemostátiques.

Usat externament en forma de cataplasma resulta excel·lent per combatre els penellons i les inflamacions en general.

Feu un comentari